Ansamblul „Organum”

Abația de Moissac, Franța

Ansamblul Organum îndeamnă la o altă abordare a trecutului, situând redescoperirea și readaptarea genurilor de muzică veche în centrul marilor curente contemporane, socioculturale și spirituale ale lumii.

Fondat în 1982 de Marcel Pérès, Ansamblul Organum tratează cea mai mare parte dintre repertoriile europene care marchează evoluția muzicii din secolul al VI-lea. Ansamblul Organum îndeamnă la o altă abordare a trecutului, situând redescoperirea și readaptarea genurilor de muzică veche în centrul marilor curente contemporane, socioculturale și spirituale ale lumii.

Creat la Abația de Sénaque, apoi găzduit de Fundația Royaumont din 1984 până în 2000, unde Marcel Pérès a fondat CERIMM (Centre Européen pour la Recherche sur l'Interprétation des Musiques Médiévales - Centrul European pentru Cercetarea și Interpretarea Muzicii Medievale), sediul Ansamblului Organum este începând cu 2001 situat la Abația de Moissac cu scopul de a dinamiza o nouă organizație de cercetare, CIRMA (Centre Itinérant de Recherche sur les Musiques Anciennes - Centrul Itinerant de Cercetare în domeniul Muzicii Vechi).

Numeroasele concerte și spectacole – mai mult de 1.300 – susținute în Europa, pe continentul american, în Africa și în Orientul Apropiat, înregistrarea a 40 peste de discuri, dintre care cele mai multe au primit cele mai înalte distincții – Diapason d'or, Classical Awards, Choc de l'année du Monde de la Musique - și frecventele participări la emisiuni de radio și televiziune au permis Ansamblului Organum să joace un rol determinant în reînnoirea muzicii vechi. În 2000, ziarul New York Times a clasat înregistrarea serviciului liturgic „Misa de Machaut” de către Ansamblul Organum în top 100 discuri fundamentale ale secolului al XX-lea.

Activitatea Ansamblului „Organum” și CIRMA este sprijinită de Ministerul de Cultură francez, Regiunea Occitania, Consiliul General al Departamentului Tarn și Garonne și Primăria Comunei Moissac.

Direcțiile principale care ghidează activitatea ansamblului spre deschiderea către noi orizonturi sonore sunt:

  • perceperea muzicii vechi din perspectiva unei lungi perioade de timp: din Antichitatea târzie până la tradițiile care subzistă în zilele noastre.
  • implicarea continuă a științelor umane – istoria artei, a societății și a mentalităților – prin reflectarea în modul de a genera sunetele.
  • deosebirea în artele trecutului, a elementelor care au făcut să evolueze sau să se înlocuiască practicile culturale contemporane.

Astfel, cu efort continuu și tact, Ansamblul „Organum” construiește o adevărată istorie a cântecului sacru - și pe parcursul acestuia – o istorie a curentelor spirituale – care sintetizează în același raport de dependență diferitele civilizații care au înflorit în jurul bazinului mediteranean și sunt dispuse la est și la vest de Europa.

Ansamblul Organum
Ansamblul „Organum”

Ansamblul „Organum” și CIRMA sunt susținuți de Ministerul de cultură francez, Regiunea Occitania, Consiliul General al departamentului Tarn și Garonne și primăria comunei Moissac.

Marcel Pérès

După studii de orgă și compoziție la Conservatorul din Nisa, Marcel Pérès își continuă formarea în Marea Britanie și Canada. La întoarcerea în Europa în 1979, s-a specializat în domeniul muzicii medievale, iar în 1982 a fondat Ansamblul Organum împreună cu care începe o explorare metodică a repertoriilor liturgice medievale.

Imaginea a fost ștearsă.
Marcel Pérès

 

A creat în 1984, la Fundația Royaumont, un program de cercetare axat pe interpretarea muzicii medievale care devine CERIMM (Centre Européen pour la Recherche sur l'Interprétation des Musiques Médiévales - Centrul European pentru Cercetarea și Interpretarea Muzicii Medievale) al cărui director a fost până în anul 1999.

Marcel Pérès realizat peste 40 de înregistrări discografice. Multe dintre acestea au primit cele mai înalte distincții : Diapason d'or, Choc de l'année du Monde de la Musique, New York Times’ essential records of the 20th century.

În 2001, Marcel Pérès a creat la vechea Abație de Moissac CIRMA (Centre Itinérant de Recherche sur les Musiques Anciennes - Centrul Itinerant de Cercetare în domeniul Muzicii Vechi) cu scopul de a pune în valoare, prin intermediul muzicii, migrația oamenilor, gândurile și competențele lor de-a lungul secolelor și să dezvolte abordări complementare între tradițiile vii, arheologia muzicală și științele umane.

Marcel Pérès este de asemenea compozitor și a creat peste 30 de opere printre care: Mysteria Apocalypsis în 2000, Contemplare – parafrază muzicală a Cărții Morților a vechilor egipteni – înregistrată în 2008 ; muzica piesei de teatru Ordetde Kaj Munk creată la Festivalul din Avignon în 2008 ; Le Crépuscule Transfiguré creată la Moissac în 2011 și recent Missa ex tempore creată la Katowice în data de 16 mai 2015 de Camerata Silesia și Misa ad Transfigurationem Sancti Jacobi create pentru datele de 24 și 25 iulie la Moissac.

Activitatea internațională a lui Marcel Pérèsa fost recunoscută în anul 1990 prin acordarea premiului Leonard da Vinci din partea Secretariatului de Stat Francezpentru relații culturale internaționale. Ministerul de cultură Francez i-a decernat în anul 1996 distincția de Cavaler, iar în 2013 l-a ridicat la gradul de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor. Marcel Pérès este de asemenea considerat „părintele” clopotului „Marcel” de la Catedrala Notre-Dame, construit în 2012 și sfințit la data de 2 februarie 2013 cu ocazia sărbătorii a 850 de ani de la construirea monumentului.

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.