Ansamblul „Cappella Romana”
Portland, SUA
Cu reprezentațiile sale „neprețuite care copleșesc prin strălucire” (Los Angeles Times), Cappella Romana este un ansamblu vocal de cameră dedicat îmbinării pasiunii cu activitatea științifică în cercetarea tradițiilor muzicale din regiunile creștine de est și vest, cu accent pe muzica veche, dar și pe cea contemporană.
Corul „Cappella Romana” a fost fondat în 1991, numele făcând referire la conceptul medieval grec de „oikoumene” („spațiul locuit”), care se referă la Roma și Europa Vestică, dar și Imperiul Bizantin al Constantinopolului („Noua Romă”) și comunitatea slavă.
Variabil ca număr de membri și structură în funcție de cerințele repertoriului, „Cappella Romana” este un cor din Statele Unite ale Americii, unde susține concerte în special în Portland (Oregon) și Seattle (Washinghton). De asemenea, ansamblul întreprinde turnee regulate în Europa și America de Nord, fiind găzduit de locații sau evenimente culturale precum Metropolitan Museum of Art, Trinity Wall Street and Music Before 1800 din New York, J. Paul Getty Centre din Los Angeles, St. Paul’s Cathedral din Londra, Pontificio Instituto Orientale din Roma, Sacred Music Festival of Patmos, University of Oxford, Princeton University și Yale University.
„Cappella Romana” a lansat peste 20 de CD-uri. Cele mai recente albume sunt: Cyprus: Between Greek East and Latin West (lansat în luna noiembrie a anului 2015), Passion Week de Maximilian Steinberg (1883–1946), îndrumător al lui Shostakovich și Good Friday in Jerusalem: Medieval Byzantine Chant, toate primind numeroase critici elogioase, iar cel de-al doilea debutând în clasamentul „10 Classical Recordings on Billboard”.
Alte lansări de CD includ: Tikey Zes: Divine Liturgy, Arctic Light: Finnish Orthodox Music, Mt. Sinai: Frontier of Byzantium, Epiphany: Medieval Byzantine Chant and Byzantium 330–1453 (CD de referință pentru Royal Academy of Arts Exhibition), Byzantium in Rome: Medieval Byzantine Chant from Grottaferrata, The Fall of Constantinople, Richard Toensing: Kontakion on the Nativity of Christ, Peter Michaelides: The Divine Liturgy of St. John Chrysostom și The Divine Liturgy in English: The Complete Service in Byzantine Chant.
În 2010, a devenit colaborator în proiectul de cercetare „Icons of Sound: Aesthetics and Acoustics of Hagia Sophia, Istanbul” (realizat între Center for Computer Research in Music and Acoustics și Department of Art & Art History de la Stanford University), în cadrul căruia ansamblul coral a avut o reprezentație în 2013, reluată și în luna noiembrie a anului 2016, reproducând tehnic acustica Bisericii Sfânta Sofia.
Alexander Lingas (dirijor și fondator)
Alexander Lingas, dirijorul și fondatorul corului „Cappella Romana”, este conferențiar la City University of London și membru asociat al University of Oxford’s European Humanities Research Centre. Și-a obținut doctoratul în istoria muzicii la University of British, Columbia însă, activitatea sa la acest moment cuprinde nu doar studii istorice, ci și etnografice sau de interpretare.
Fost profesor asistent de Istoria Muzicii la Arizona State University’s School of Music, prof. dr. Alexander Lingas a mai predat la Institute of Orthodox Christian Studies la University of Cambridge. Printre meritele obținute se regăsesc bursele Fulbright și Onassis pentru studii muzicale (cu regretatul dascăl Lykourgos Angelopoulos), British Academy’s Thank-Offering to Britain Fellowship (studii de cercetare sprijinite de Fundația Stavros Niarchos și distincția „Sfântul Roman Melodul” din partea National Forum for Greek Orthodox Church Musicians (SUA). A contribuit cu articole la The New Grove Dictionary of Music and Musicians, și The Oxford Handbook of Byzantine Studies, iar în prezent, prof. dr. Lingas se ocupă de două monografii: un studiu despre Utrenia de duminică în ritul Bisericii Sfintei Sofia și o introducere istorică în domeniului cântului bizantin pentru editura Yale University Press.