Ansamblul de Cameră „Sf. Ioan Cucuzel”

Bulgaria

Ansamblul „Sfântul Ioan Cucuzel – cel cu glas îngeresc”, creat de un grup de entuziaști în toamna anului 1967, este primul care a interpretat cântecele străvechi ortodoxe bulgare în concerte pe scenele din Bulgaria și din străinătate.

În activitatea sa concertistică și discografică, ansamblul depune eforturi și pentru căutarea și recuperarea pieselor muzicale vechi care, în cea mai mare parte, nu sunt doar primele înregistrări, ci și primele interpretări ale melodiilor vechi în zilele noastre. Meritele Ansamblului, spre slava numelui ocrotitorului său și a cântărilor bisericești bulgare, sunt de neprețuit atât pentru arta bulgară, cât și pentru cea europeană și mondială. Prezentările sale la festivalurile internaționale de muzică veche de la Paris, Avignon, Old Sącz, Edinburgh, Bydgoszcz, Czestochowa, Roma, Haynuvka, Praga, Cracovia, Sankt-Petersburg, Moscova, Novi Sad, Belgrad ... sunt o dovadă incontestabilă a reputației și prestigiului său internațional.

Ansamblul de Cameră „Sf. Ioan Cucuzel”

Ansamblul de cameră „Sfântul Ioan Cucuzel – cel cu glas îngeresc” a fost primul ansamblu invitat să susțină o serie de concerte în Biserica Ortodoxă din Rusia ortodoxă, cu ocazia împlinirii a 1000 de ani de la adoptarea creștinismului în această țară. Și nu în ultimul rând, Ansamblul, inclus în următorul an în Festivalul de la Berlin, a devenit martor și participant direct la evenimentele remarcabile pentru Germania și poporul german de pe 3 octombrie 1989.

Pe lângă activitatea concertistică și discografică, Ansamblul de cameră este deseori solicitat să facă ilustrații muzicale la conferințe și simpozioane științifice, programe educaționale și științifice la radio și televiziunea națională. Interpretările sale se pot auzi în filme istorice. Corul este cunoscut în Elveția ca participant la spectacolele operei „Oedipus Rex” de Igor Stravinski și pentru participarea sa la producțiile operei „Parsifal” de R. Vagner la teatrul din Berna.

Pentru măiestria sa interpretativă, ansamblul a avut marea cinste de a susține concerte în palatul „Hovburg” pentru președintele austriac și la Roma, pentru președintele italian. Cântăreții au cântat pentru Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea în biroul său oficial din Vatican /1982/; în timpul audienței sale publice din Piața San Pietro în fața multor mii de pelerini din întreaga lume /23 mai 1985/ și în toamna aceluiași an în sala reprezentativă a Vaticanului, „Paul al VI-lea”, și în Bazilica San Pietro. 20 de ani mai târziu, au cântat în timpul primei vizite istorice a Papei romano-catolic în Bulgaria ortodoxă.

Publicul din insula Cipru, din Grecia, Serbia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Polonia, Olanda, Germania, Danemarca, Franța, Portugalia, insula Malta, Italia, Belgia s-a bucurat și el de concertele Ansamblului de cameră. Ansamblul a vizitat majoritatea acestor țări de mai multe ori.

Ansamblul de Cameră „Sf. Ioan Cucuzel”

La 30 noiembrie 2006, Ansamblul de cameră „Sfântul Ioan Cucuzel – cel cu voce de înger” a fost invitat să cânte în biserica Santa Maria Maggiore din Roma, cu ocazia adoptării aderării Bulgariei la Uniunea Europeană. Radio Vatican a înregistrat concertul și a realizat un CD comemorativ care documentează acest eveniment remarcabil pentru Bulgaria.

În contextul primei președinții bulgare a Consiliului UE din 2018, corul a fost invitat să participe la ceremonia de deschidere de la Sofia. De asemenea, pentru a sărbători încheierea mandatului și predarea președinției către Austria, ansamblul a susținut un concert în Catedrala Stephansdom din Viena. În toamna aceluiași an, corul și-a sărbătorit cea de-a 50-a aniversare printr-un concert important la Sofia și, de asemenea, prin lansarea celui de-al optulea CD. În 2020, la împlinirea a 740 de ani de la nașterea marelui slujitor al lui Dumnezeu, vestit imnograf, reformator al muzicii Bisericii Ortodoxe Răsăritene și cântăreț cu voce de înger - Sfântul Ioan Kukuzel, corul a primit o altă mare recunoaștere - premiul întâi la categoria „Coruri profesioniste” la Festivalul-concurs internațional de muzică bisericească ortodoxă din orașul Hajnówka, în estul Poloniei.

Stăpânind arta cântului tradițional, păstrat viu, Ansamblul Vocal„Sfântul Ioan Kukuzel – cel cu glas de înger” caută autenticitatea și prin reproducerea sensibilității medievale, pentru că muzica bisericească este filozofie în sunete și fiecare piesă în parte este în căutarea măreției în lume și a sensului existenței umane.

 


 

Kristian Popov - dirijor

Kristian Popov s-a născut pe 2 decembrie 1991 la Sofia. A început să se ocupe de muzică de la vârsta de doar 4 ani, cântând la pian și interpretând într-un cor. Timp de 10 ani, a fost cântăreț-solist în Corul de copii Pim-Pam condus de prof. Boris Karadimchev. Și-a arătat de la o vârstă fragedă darul pentru compoziție muzicală. În 2001, o lucrare compusă de el a primit un premiu din partea Uniunii artiștilor bulgari de muzică și dans. În 2010 a absolvit Liceul de Muzică Lyubomir Pipkov din Sofia la disciplina clarinet, iar în 2014 - Academia de Muzică Pancho Vladigerov, studiind două discipline: clarinet cu prof. Sava Dimitrov și dirijat coral cu prof. Miroslav Popsavov și prof. Plamen Dzhourov (dirijat orchestral). De asemenea, a făcut și canto clasic. A participat ca solist în operete și musicaluri. În 2010-2011 a fost corist în corul profesionist „Prof. Georgi Dimitrov” al Academiei de Muzică, iar din 2011 cântă în corul bărbătesc al Catedralei Sveta Nedelya din Sofia, dirijat de prof. Miroslav Popsavov. În perioada 2012-2014 a fost dirijor al ansamblului vocal „The Gregorian Voices”, cu care a susținut numeroase concerte de succes în Germania, Franța, Elveția, Olanda, Belgia și alte țări. În 2015 a început să lucreze ca dirijor al corului Colegiului American din Sofia și ca director muzical al programului muzical al acestui colegiu. La începutul anului 2016 a avut onoarea de a deveni noul dirijor al ansamblului masculin de cameră, de renume mondial, „Sf. Ioan Cucuzel cel cu glas îngeresc.”

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.