Ansamblul „Sirin”

Moscova, Rusia

Un stil vechi de muzică bisericească din folclor.

Ansamblul Sirin a fost fondat în 1989 de Andrey Kotov,  denumirea ansamblului provenind de la numele unei păsări a grădinii Edenului din legendele creștine rusești. Înainte de aceasta, Andrei Kotov a petrecut mulți ani studiind folclorul sacru rusesc în expediții în cele mai izolate locuri din țară unde tradițiile vechi încă sunt păstrate. Înființarea acestui grup a reușit să adune laolaltă muzicieni profesioniști care lucrează împreună în scopul revigorării tradițiilor muzicale străvechi ale Rusiei.

Repertoriul Ansamblului Sirin poate fi împărțit în 3 părți. Un program al unui concert obișnuit le include pe toate dacă reprezentația nu este dedicată unui anumit stil muzical. Cele mai multe cântece sunt interpretate fără acompaniament instrumental, pe când stihurile duhovnicești pot fi acompaniate de caterincă (minavet), psalterion sau vioară.

Cântece bisericești

Aceste cântece corespund unui anumit moment al Sfintei Liturghii. Polifonice sau monofonice, cele mai multe dintre ele provin din manuscrise din secolul al XVII-lea având o notație conform unui sistem complex de neume comparabil scrierii hieroglifice din limba veche.

Cântecele rusești polifonice a căror tradiție provine din secolul al XVI-lea, sunt toate anonime și diferă complet față de ceea ce desemnează polifonia în muzica vestică. Scrise de obicei în trei părți, acestea sunt compuse din versuri total independente unul față de celălalt fără folosirea armoniei sau a contrapunctului în sensul obișnuit al cuvântului. Efectul produs este extrem de modern pentru o ureche obișnuită cu tiparul clasic.

Ansamblul Sirin
Ansamblul Sirin

Acest tip de polifonie intră în opoziție cu un alt tip care a apărut în Rusia în aceeași perioadă (mijlocul secolului al XVII-lea) din Polonia, numit „cântecul partesian” (magnificat pe patru voci) și care au constituit cea mai veche incursiune în arta vestică. Aceste compoziții pentru cor care îmbinau armonia clasică și contrapunctul proveneau direct din motetul din Renaștere. Dezvoltarea cântecului partesian corespunde perioadei schismei (Raskol) în Biserica Rusă în anii 1670. Noua Biserică a adoptat treptat cântecele contrapunctice importate, pe când Vechii Credincioși au rămas fideli cântecului străbun și s-au opus în mod strict oricărei influențe vestice.

Sirin este de asemenea familiar cu tradiția muzicală a comunităților creștine din diverse alte țări care la origine erau legate de influențe comune importante. Astfel, repertoriul Ansamblului Sirin include cântece din vechile Biserici Romană, Sârbă, Bizantină și Georgiană.

Stihuri duhovnicești

Acesta este un stil vechi de muzică bisericească din folclor. Aceste cântece nu erau cântate în cadrul slujbelor, dar erau răspândite în mănăstiri și în comunitățile creștine. Ele au fost păstrate atât în tradiția orală cât și în cea scrisă. Tradiția scrisă a luat naștere în mănăstiri pe parcursul secolului al XV-lea, fiind compusă în general din cântece de pocăință, scrise de călugări. Pe măsură ce aceste stihuri erau răspândite în rândul oamenilor, acestea erau modificate conform tradițiilor locale.

Dincolo de tradiția scrisă, există și o tradiție folclorică orală bogată care exprimă meditații pe tema vieților sfinților, a destinului sufletului uman, a vieții și a morții. Pe parcursul Postului Mare și a perioadelor de pocăință, care ocupau o treime din an, dar și cu ocazia marilor sărbători religioase, aceste cântece duhovnicești constituiau cea mai semnificativă parte a imnurilor cântate de comunitățile creștine.

Muzica bisericească contemporană

Aceasta este în cea mai mare parte muzică aparținând compozitorului Vladimir Martynov care a scris un număr de compoziții orientat spre specificul Ansamblului Sirin. Printre ele se regăsesc lucrări cum ar fi Plângerile lui Ieremia, Litanii și Recquiem.

Ansamblul a reprezentat Biserica Rusă și muzica duhovnicească de inspirație folclorică în turnee mari în Rusia și Europa câștigând și fiind recunoscută la multe concursuri corale. Sirin a luat parte la primul Simpozion European pentru Muzică Corală în Ljubliana, Simpozionul Mondial de Muzică Corală de la Rotterdam, a susținut concerte la diferite festivaluri cum ar fi Festivalul de la Thoronet, Festivalul din Vechiul Lyon (Franța), Musica Sacra din Marktoberdorf (Germania), Festivalul Coral Internațional din Cork (Irlanda), Festivalul de Muzică Sacră din Fribourg (Elveția), Festivalul de Muzică Sacră din Fez, Festivalul de Crăciun din Bangkok (Thailanda), Europalia (Belgia), și multe altele. De asemenea, reprezentațiile Ansamblului Sirin au fost incluse în programul de sărbătorire a 2000 de ani de creștinism la Ierusalim.

Special pentru Ansamblul Sirin, Vladimir Martynov a pus pe muzică Cartea Vechiului Testament „Plângerile lui Ieremia”. Versiunea de scenă a Plângerilor lui Ieremia , ale cărei roluri au fost interpretate de membrii Sirin a avut mai mult de 150 de reprezentări în Rusia, Franța (în cadrul programul oficial al Festivalului de Teatru de la Avignon), Italia, Germania, Estonia și Suedia. A fost distinsă cu Masca de Aur, cea mai înaltă distincție a teatrului rus, în calitate de cea mai bună producție teatrală a anului.

 

Andrei Kotov

Andrei Nikolaevici Kotov s-a născut pe 11 septembrie 1959 în Moscova. Strămoșii lui au emigrat din Siberia și au adus în capitală cântarea polifonică populară. Din fragedă copilărie, Andrei audia cântece populare, iar mama sa, deținătoarea unei minunate voci de mezzo-soprană cânta din repertoriul de operă și era pasionată de muzica de estradă a acelor timpuri.

Din copilărie, Andrei mereu cânta în cor și în orchestră la instrumente populare (balalaică, domră și contrabas). În timpul adolescenței compunea cântece, era pasionat de muzica contemporană.

Andrei Kotov, dirijorul Ansamblului Sirin
Andrei Kotov

În 1978 începe studiile la Colegiul „Ilnesânâh” la departamentul „Dirijor cor popular”, apoi departamentul academic. Atunci a fondat ansamblul folcloric și este membru al acestui ansamblu folcloric aflat sub tutela lui Dimitrie Pokrovskii. După ce în 1980 satisface serviciul militar, începe activitatea profesională în ansamblul folcloric condus de Dimitrie Pokrovskii ca instrumentist și cântăreț. În același timp activează ca folclorist, vizitând regulat pe cazacii din Don și pe maeștrii cântului popular din sudul Rusiei (regiunea Kursk). A început să studieze cultura vechilor credincioși și tradiția interpretării stihurilor.

Simultan a absolvit Colegiul și Academia „Hnesânâh”, specializarea dirijare cor. Ca membru al ansamblului „Dimitrie Pokrovskii” a susținut numeroase concerte, a pus în scenă lucrările marilor „regizori” precum Iuri Liubimov (1981 – Boris Godunov), Lev Dodin (1984 – „Poveliteli muh”). Între 1986-1987 a dus o intensă activitate didactică în Ansamblul „Dimitrie Pokrovskii” unde a început să dezvolte propriul sistem de lucru cu sunetul și ritmul, bazându-se pe cultura tradițională rusă.

În 1989 a fondat Ansamblul de muzică veche rusească „Sirin”. De atunci, Andrei Kotov este în permanență coordonator (director) al ansamblului.

Proiectele autorului Andrei Kotov se remarcă prin finețe muzicală. Dezvoltând și perfecționând în permanență propriul sistem, Andrei Kotov desfășoară masterclassul și training-uri pentru interpreții profesioniști din Rusia și din străinătate.

Pe lângă activitatea cu ansamblul, Andrei duce o intensă activitate pedagogică, continuă să lucreze cu grupuri folclorice. Printre muzicieni, el este considerat un „maestru al sunetului”. Este un cunoscător fin a muzicii spirituale, folclorice și medievale, având o vastă experiență de colaborare cu muzicieni etno-jazz, compozitori și interpreți de muzică contemporană unindu-i pe toți în jurul unei idei comune.

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.