Atelier de muzică bizantină „Tehnica dirijorală a corului psaltic prin prisma tradiției orale și scrise”

26 August 2021

Cea de-a patra ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași îți oferă posibilitatea de a participa ONLINE la un atelier intitulat „Tehnica dirijorală a corului psaltic prin prisma tradiției orale și scrise”, susținut de prof. dr. Georgios Konstantinou, dirijor al Corului Bizantin Grec.

Cursul intensiv de interpretare va avea loc la Iași în perioada 30 septembrie - 2 octombrie 2021, în format hibrid și se adresează dirijorilor de coruri psaltice și psalților având un nivel avansat de interpretare a notației.

Scopul principal al cursului este explorarea la nivel practic a tuturor valențelor pe care le oferă gestica dirijorală psaltică în execuția unei cântări. Gesturile dirijorale vor fi atent studiate, astfel încât ele să pună în valoare, ca limbaj gestual între membrii unui cor, tradiția orală psaltică și diversele ei ipostaze de ornamentare, execuție etc. Metodele originale și inconfundabile ale maestrului Konstantinou, actualul dirijor al vestitului Cor Bizantin Grec, urmaș și apropiat colaborator al maestrului Lykourgos Angelopoulos, aduc un plus de valoare acestei întâlniri. Rezultatele acestor metode vor fi împărtășite tuturor participanților atât prin lucrul intens în echipă, cât și ca demonstrație, cu diferiți soliști. Întâlnirea de la Iași reprezintă o ocazie valoroasă de a ne afla în dialog direct cu această personalitate marcantă care a preluat și a perfecționat mai departe arta sa dirijorală alături de unii din cei mai valoroși psalți.

Georgios Konstantinou este doctor al Universității Ionia, Grecia (Catedra de Studii Muzicale), absolvent al Academiei de Pedagogie „Marasleion” și a Facultății de Educație Fizică și Atletism din cadrul Universității de Stat „Kapodistria” din Atena. A participat la numeroase simpozioane de muzicologie și pedagogie și masterclass-uri din Europa. Pe linie pedagogică, a publicat până în prezent cele 5 volume din seria Teoria și practica muzicii bisericești. De asemenea, a îngrijit publicații ale operelor celor Trei Dascăli (la Editura Mănăstirii Vatoped), precum și opera lui Konstantinos Pringos (la Editura „Apostoliki Diakonia”). Activitatea sa cuprinde și prezența ca psalt în numeroase biserici din Atena. A predat muzică psaltică la Școala „Izvorul Tămăduirii” și Școala Mitropoliei Fthiotidos, precum și la Conservatorul de Stat din Atena. Din 1981, este membru al Corului Bizantin Grec în cadrul căruia este implicat în studierea tradiției scrise și orale a muzicii bisericești, precum și în valorificarea rezultatelor cercetării în predare. Este inițiatorul Programului de Formare și Perfecționare în Muzica Bisericească ce funcționează din 2003, acordând anual burse ce sunt finanțate de Institutul „Sfântul Maxim Grecul”.

 

Înscrierea la eveniment este GRATUITĂ, dar echipa Iasi Byzantine își rezervă dreptul de a selecta participanții la acest atelier. Evenimentul va fi transmis pe platforma Zoom.

 

Link-ul pentru completarea formularului de înscriere este următorul:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdkht6gvnHYVX3xubbyLTt6jjd5BNnRT2tEdtG1HLpzvrFoKQ/viewform

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.