Corul Academic „Byzantion”

România

Formaţia de muzică bizantină Byzantion activează actualmente în Iaşi, România, cu binecuvântarea IPS Sale Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi sub egida Universităţii de Arte „G. Enescu”, Iaşi. Corul este reprezentat de către Asociaţia Culturală Byzantion.

 

Începând cu anul 1997, grupul a susţinut numeroase concerte în Grecia, Danemarca, Belgia, Olanda, Luxembourg, Franţa, Italia, Polonia, Rusia, Cehia, Rep. Moldova, Germania, Spania şi România, participând la festivaluri importante de muzică sacră (Rencontres Musicales de Vézelay, Rencontres Médiévales de Thoronet, La spiritualité de Torino, Les chansons de nos racines - Jaroslaw, Atlantis du Nord - Olsytyn, Les amis de  Santorini, Willibrord 658 – 2008, Przemysl, Pontigny, Plock, Summer School Orthodox Music Festival - Sankt Petersburg, Brixner initiative Musik und Kirsche „Drama und Liturgie” - Bressanone, Archaion Kallos – Praga, Song of our Roots – Jaroslaw, Euroasia Festival - Ekaterinburg, Mustonen Fest etc.).

 

De asemenea, în fiecare an, membrii corului participă la diferite hramuri ale aşezămintelor monahale româneşti şi greceşti din Muntele Athos, precum şi la simpozioane internaţionale,încercând să transmită prin interpretările lor din frumuseţea, complexitatea şi profunzimea monodiei bizantine.  

Corul Academic „Byzantion”

 

Byzantion a înregistrat până acum 12 albume audio, dintre care 3 sub directa îndrumare a vrednicului de pomenire, maestrul Lykourgos Angelopoulos, Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei Constantinopolului şi profesor la Conservatorul de Stat din Atena.

Promovarea muzicii bizantine a Sfinţilor Părinţi ai Bisericii Răsăritene urmăreşte redarea frumuseţii monodiei sacre de tradiţie milenară, monodie pe cât de complexă şi de sobră pe atât de lipsită de teatralităţi şi excese  şi care revelează pe cât posibil o imagine muzicală a ceea ce istoricul român Nicolae Iorga numea „Bizanţ după Bizanţ”.

 

Adrian Sîrbu - dirijorul Byzantion

Adrian Sirbu s-a născut în orașul Iași (România). Este absolvent al Seminarului Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași (unde a studiat muzica psaltică alături de pr. conf. univ. dr. Florin Bucescu), este licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi și al cursurilor de Master "Filosofie creştină şi dialog cultural", din cadrul Facultății de Filosofie a Universității „Al.I.Cuza” din Iași.

Adrian Sîrbu

 

De asemenea, este licențiat al Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru a Universității Naționale de Arte "George Enescu" din Iaşi, cu specializarea Pedagogie Muzicală.

Este licențiat al Conservatorului de Stat din Atena (catedra prof. Lykourgos  Angelopoulos) și al cursurilor de Master ale aceluiași conservator (catedra prof. dr. Georgios Konstantinou). Este absolvent al Școlii de Muzică Psaltică „Izvorul Tămăduirii” din Atena (catedra prof. Konstas Angelidis). A desfășurat proiecte de cercetare muzicală alături de profesori de cânt gregorian ai Conservatorului Echternach (Luxembourg).

Este fondatorul și dirijorul corului psaltic „Byzantion” (din 1997), cu care a participat la numeroase festivaluri din Europa și cu care a înregistrat 12 albume audio. A fost dirijor al corului mixt „Nicolaus” (2005 - 2012) cu care a înregistrat 2 albume de colinde. A fost membru al Corului Bizantin Grec din Atena, iar din 2010 este membru al grupului „Graindelavoix” din Anvers (Belgia) cu care a participat la numeroase masterclass-uri, proiecte de cercetare și de interpretare a muzicii medievale. A fost membru/colaborator al Corului Filarmonicii de Stat din Iași, al Corului „Cantores Amicitiae” și al corului „Mira”.

Din 2008, este director artistic al Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin de la Iași, președinte al Asociației Culturale „Byzantion” și asistent în cadrul Secției de Muzică Religioasă a Universității „G. Enescu” din Iași.

A fost directorul artistic al Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, edițiile 2017 și 2018. De asemenea, este doctorand al Universității „Aristotelis” din Salonic, unde este îndrumat de către conf. univ. dr. Maria Alexandru

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.