Corul Bizantin Grec
Atena, Grecia
Corul Bizantin Grec a luat ființă în anul 1977, la inițiativa lui Lykourgos Angelopoulos (1941 - 2014), Arhonte Protopsalt al Sfintei Arhiepiscopii de Constantinopol, și a colaboratorilor săi, având ca scop cercetarea și promovarea muzicii bizantine așa cum s-a păstrat până în zilele noastre prin intermediul tradiției orale și scrise.
În cei 40 de ani de activitate, corul a susținut peste 1300 de concerte, momente liturgice și alte manifestări, atât în Grecia, cât și în alte 31 de țări din Europa, Asia, Africa și America.
Corul Bizantin Grec la Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași, ediția 2017:
Sâmbătă, 30 septembrie
16.00 - 18.00, Catedrala Mitropolitană
Răspunsuri la strană, la slujba Vecerniei unită cu Litia, alături de Corul „Chivotul”;
Duminică, 1 octombrie
09.00 - 12.00, Catedrala Mitropolitană
Răspunsuri la Sfânta Liturghie, împreună cu Ansamblul „Cappella Romana” și Corul Academic „Byzantion” ;
19.00 - 20.30, Catedrala Mitropolitană
Concert, alături de Corul Academic „Byzantion”.
Programul complet al Festivalului, ediția 2017
Printre cele mai de seamă prezențe intepretative, amintim participarea corului la Sfânta Liturghie Panortodoxă din Bethleem la 2000 de ani de la Nașterea Domnului, la sfintele liturghii comemorative săvârșite de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol în Vechea Basilică a Sfântului Apolinarie din Ravenna (2002), sau în biserica Sfânta Sofia din Kiev (2009). De asemenea, importante au fost concertele în cadrul simpozioanelor internaționale de studii bizantine (din 1981 până în 2001), la Muzeul Metropolitan de Artă din New York (1997 și 2008), în cadrul manifestărilor „Greece of Britain”, ocazie cu care a cântat pe scena din Queen Elisabeth Hall (Londra, 1998), precum și numeroasele concerte din cadrul Festivalului Atenei și Epidavrului sau de la Palatul Muzicii din Atena.
A înregistrat la cele mai mari case de discuri din Europa și a luat parte la premiera lucrării compozitorului contemporan Michalis Adamis, Rodanon. Totodată, a interpretat și promovat fragmente din muzica antică grecească, paleoromaică, precum și Slujba străveche a celor Trei tineri din cuptor (transcriere și prelucrare de Michalis Adamis). Începând cu 1990, a înregistrat și publicat opera marelui maistor bizantin Sfântul Ioan Cucuzel. Acest proiect a fost finanțat timp de trei ani prin burse acordate de către fundația Alexandros Onassis.
Corul deține o bogată discografie și are publicate lucrări ale Sf. Ioan Cucuzel (Opere alese), Petru Manuil Efesiu (Antologhion) și Lykourgos Anghelopoulos (Importanța cercetărilor și metodelor de predare ale lui Simon Karas).
Georgios Konstantinou (dirijor)
Actualul dirijor al Corului Bizantin Grec, Georgios Konstantinou (din 2014) s-a născut în 1961, în Galata Mesolonghi, Grecia. Este doctor al Universității Ionia, Grecia (Catedra de Studii Muzicale), absolvent al Academiei de Pedagogie „Marasleion” și a Facultății de Educație Fizică și Atletism din cadrul Universității de Stat „Kapodistria” din Atena. A participat la numeroase simpozioane de muzicologie și pedagogie și masterclass-uri din Europa. Pe linie pedagogică, a publicat până în prezent cele 5 volume din seria Teoria și practica muzicii bisericești. De asemenea, a îngrijit publicații ale operelor celor Trei Dascăli (la Editura Mănăstirii Vatoped), precum și opera lui Konstantinos Pringos (la Editura „Apostoliki Diakonia”). Activitatea sa cuprinde și prezența ca psalt în numeroase biserici din Atena.
Georgios Konstantinou a predat muzică psaltică la Școala „Izvorul Tămăduirii” și Școala Mitropoliei Fthiotidos, precum și la Conservatorul de Stat din Atena. Din 1981, este membru al Corului Bizantin Grec în cadrul căruia este implicat în studierea tradiției scrise și orale a muzicii bisericești, precum și în valorificarea rezultatelor cercetării în predare.
Este inițiatorul Programului de Formare și Perfecționare în Muzica Bisericească ce funcționează din 2003, acordând anual burse ce sunt finanțate de Institutul „Sfântul Maxim Grecul”.