Corul „Sfântul Ioan Damaschin”
Novi Sad, Serbia
Corul „Sfântul Ioan Damaschin” al Școlii de Muzică Bizantină Bisericească din Novi Sad a fost fondat în octombrie 2011. Membrii permanenți ai corului sunt studenți și absolvenți ai Școlii.
Activitatea corului include în mod special studiul, conservarea și interpretarea muzicii bisericești autentice din spațiul ortodox de est, din epoca primară a creștinismului până în secolul al XX-lea. Repertoriul său include lucrări muzicale ale unor compozitori precum Sfântul Ioan Cucuzel, Ioan Kladas, Xenos Korones, Petru Bereketis, Ioan Trapezuntul, Petru Lampadarie Peloponesianul, Hurmuz Arhivarul, Grigorie Protopsaltul și alți compozitori moderni.
Corul Sfântul Ioan Damaschin a participat la numeroase festivaluri de muzică și slujbe religioase: Sinagoga din Novi Sad în 2013; Centrul Rusesc de Știință și Cultură „Casa Rusească” din Belgrad în 2013 și 2014; Festivalul „Philokalia” din Praga în 2013; Adunarea Ecumenică Ortodoxă condusă de către Sanctitatea sa, Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic (pentru a comemora 1700 de ani de la Edictul de la Milan în 2013 la Niș, Serbia).
Corul „Sfântul Ioan Damaschin” la Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași, ediția 2017:
Miercuri, 27 septembrie
9.00 - 11.20, Catedrala Mitropolitană
Răspunsuri la Sfânta Liturghie, împreună cu Grupul Psaltic „Nectarie Protopsaltul”;
19.00 - 20.30, Catedrala Mitropolitană
Concertul de deschidere a Festivalului, împreună cu Grupul Psaltic „Nectarie Protopsaltul”;
Programul complet al Festivalului, ediția 2017
În 2015, corul monahal a cântat alături de Cvartetul Cronos la Carnegie Hall în New York, ca parte a proiectului multimedia „Beyond Zero”. În același an, la Atena, membrii corului au susținut un concert în cadrul întâlnirii academice bizantino-muzicologică, intitulată: „Trei Dascăli: Chrysanthos, Grigorie, Hurmuz și noua notație bizantină. Cea de a 200-a aniversare”.
De asemenea, Corul „Sfântul Ioan Damaschin” a participat la filmările celei de-a XIV-a ediții pe tema muzicii bisericești în cadrul seriei de emisiuni educative „Mozaic Religios” care a fost transmis de canalele de radiodifuziune publice naționale.
Dirijorul Ierodiacon Ierotei Petrović
Și-a început activitatea în domeniul muzicii bisericești în 1992. După intrarea în monahism la mănăstirea Sfinții Arhangheli din Kovilj (1998), sfinția sa a continuat aprofundarea cunoștințelor muzicale, iar în 2003 devine Protopsalt și dirijor al Corului Mânăstirii Kovilj.
În 2009, a mers la Atena pentru a-și îmbunătăți abilitățile muzicale, unde după doi ani de studii, a obținut titlul de Cântăreț Bisericesc la Conservatorul din Atena (cursurile prof. Lykourgos Angelopoulos, Arhonte Protopsalt al Sfintei Arhiepiscopii a Constantinopolului). În 2011, ierodiaconul Ierotei a absolvit Școala Arhiepiscopală de Muzică Bisericească din Atena (cursurile prof. Konstas Angelidis), primind Diploma de Profesor de Muzică Bisericească.
Pe parcursul șederii sale la Atena, sfinția sa a participat la activitățile Corului Bizantin Grec (condus de Arhontele Protopsalt Lykourgos Angelopoulos). După absolvire, părintele a urmat cursurile postuniversitare de muzică bisericească susținute de prof. dr. Georgios Konstantinou la Școala de Muzică Bizantină a Sfintei Mitropolii de Nicaea în Atena, pe care le-a încheiat cu succes în 2013.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Irineu, episcop de Backa, părintele ierodiacon a fondat Școala de Muzică Bisericească, „Sfântul Ioan Damaschin” la Novi Sad, în cadrul căreia predă Muzică și Istoria Muzicii Bisericești. De asemenea, sfinția sa conduce corul din cadrul școlii.