Concursul Solistic Online de Muzică Psaltică Etapa finală - Premiul cel mare prin votul online al publicului și jurizare

Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF) organizează, în perioada 22 februarie - 22 iunie 2021, Concursul Solistic Online de Muzică Psaltică, adresat psalților (cântăreți) din țară și nu numai, elevi, studenți și absolvenți talentați, cu scopul de a impulsiona învățarea și ascultarea cântărilor psaltice românești spre întărirea în credință și lucrarea faptelor bune, mântuitoare, atât ale interpreților, cât și ale auditorilor, în contextul pandemic actual.

Obiectivul special al acestei competiții muzicale îl reprezintă desemnarea celor doi mari câștigători care vor cânta în concertele live din ediția a IV-a a IBMF, 30 septembrie - 3 octombrie 2021. La alegerea acestora va contribui substanțial, alături de juriu, și publicul din mediul online, care, după ce va asculta videoclipurile postate gradual pe pagina de facebook a Festivalului nostru (https://www.facebook.com/IasiByzantine), va putea vota pentru psaltul preferat.

 

Regulamentul Concursului

 

Concursul Solistic Online de Muzică Psaltică se desfășoară în trei sesiuni succesive pe baza clipurilor audio-video trimise de candidați.

Cei doi câștigători ai marelui premiu vor fi aleși dintre laureații (premiile I, II, III, eventual premii speciale) fiecărei sesiuni și categorii de concurs în urma votului publicului și a jurizării din etapa finală.

Proba de concurs, în fiecare din cele trei sesiuni și categorie în parte, constă în înregistrarea concomitentă audio-video, în maxim 5 minute, a unei cântări / unor părți de cântări psaltice, cu sau fără ison, din repertoriul psaltic românesc în legătură cu tematica ediției a IV-a a IBMF - monahismul ortodox: cântări compuse de monahi români sau cântări compuse de autori români din slujba unor sfinți monahi din calendarul ortodox.

 

Sesiunea I: 22 februarie - 19 martie 2021

 

            Categorii de concurs:

 • Categoria A: elevi psalți din învățământul preuniversitar / psalți numai cu studii preuniversitare
 • Categoria B: studenți psalți / absolvenți psalți cu studii universitare

 

      Calendarul sesiunii I

 • 22 februarie - 11 martie: înscrieri online pentru concurs. Candidații vor completa formularul de înscriere disponibil online (accesând acest link: https://tinyurl.com/yuuy3m3l) și vor trimite la adresa de email: iasibizantin@gmail.com, următoarele documente: acordul pentru protecția datelor personale, acordul unuia dintre părinți pentru candidații sub 18 ani (ambele documente semnate și scanate), clipul audio-video pentru concurs și partitura corespunzătoare (în format pdf). Pentru fișierele de până în 2 GB se poate  folosi we transfer (https://wetransfer.com/). Acordul pentru protecția datelor personale și acordul unuia dintre părinți pot fi descărcate accesând acest link: https://drive.google.com/drive/folders/1tmj3o4ju39vQUzMeER4YThBrAMEi9cG…;
 • 15 martie - 16 martie: jurizarea, desemnarea și anunțarea premiilor I, II și III pentru fiecare categorie.
 • 19 martie - 15 aprilie: difuzarea graduală a videoclipurilor câștigătoare pe pagina de Facebook a IBMF (https://www.facebook.com/IasiByzantine). Publicul este invitat să intre pe pagina de Facebook a IBMF și să identifice solistul preferat din fiecare categorie, în vederea votului pentru premiul cel mare.

 

Sesiunea a II-a: 22 martie - 16 aprilie 2021

 

Categorii de concurs:

 • Categoria A: elevi psalți din învățământul preuniversitar / psalți numai cu studii preuniversitare
 • Categoria B: studenți psalți / absolvenți psalți cu studii universitare

 

Calendarul sesiunii a II-a

 • 22 martie - 8 aprilie: înscrieri online pentru concurs. Candidații vor completa formularul de înscriere disponibil online (accesând acest link: https://tinyurl.com/rdvbcpux) și vor trimite la adresa de email: iasibizantin@gmail.com, următoarele documente: acordul pentru protecția datelor personale, acordul unuia dintre părinți pentru candidații sub 18 ani(ambele documente semnate și scanate), clipul audio-video pentru concurs și partitura corespunzătoare (în format pdf). Pentru fișierele de până în 2 GB se poate  folosi we transfer (https://wetransfer.com/). Acordul pentru protecția datelor personale și acordul unuia dintre părinți pot fi descărcate accesând acest link: https://drive.google.com/drive/folders/1tmj3o4ju39vQUzMeER4YThBrAMEi9cG…;
 • 12 aprilie - 13 aprilie: jurizarea, desemnarea și anunțarea premiilor I, II și III pentru fiecare categorie.
 • 16 aprilie - 13 mai: difuzarea graduală a videoclipurilor câștigătoare pe pagina de Facebook a IBMF (https://www.facebook.com/IasiByzantine). Publicul este invitat să intre pe pagina de Facebook a IBMF și să identifice solistul preferat din fiecare categorie, în vederea votului pentru premiul cel mare.

 

Sesiunea a III-a: 19 aprilie - 16 mai 2021

 

      Categorii de concurs:

 • Categoria A: elevi psalți din învățământul preuniversitar / psalți numai cu studii preuniversitare
 • Categoria B: studenți psalți / absolvenți psalți cu studii universitare

 

      Calendarul sesiunii a III-a

 • 19 aprilie - 12 mai: înscrieri online pentru concurs. Candidații vor completa formularul de înscriere disponibil online (accesând acest link: https://docs.google.com/forms/d/1O1qnNJ40NH-qh8Q3ihOAYQsfa13NpXsz9Ymtzg…) și vor trimite la adresa de email: iasibizantin@gmail.com, următoarele documente: acordul pentru protecția datelor personale, acordul unuia dintre părinți pentru candidații sub 18 ani (ambele documente semnate și scanate), clipul audio-video pentru concurs și partitura corespunzătoare (în format pdf). Pentru fișierele de până în 2 GB se poate  folosi we transfer (https://wetransfer.com/). Acordul pentru protecția datelor personale și acordul unuia dintre părinți pot fi descărcate accesând acest link: https://drive.google.com/drive/folders/1tmj3o4ju39vQUzMeER4YThBrAMEi9cG…;
 • 14 mai: jurizarea, desemnarea și anunțarea premiilor I, II și III pentru fiecare categorie.
 • 16 mai - 12 iunie: difuzarea graduală a videoclipurilor câștigătoare pe pagina de Facebook a IBMF (https://www.facebook.com/IasiByzantine). Publicul este invitat să intre pe pagina de Facebook a IBMF și să identifice solistul preferat din fiecare categorie, în vederea votului pentru premiul cel mare.  

 

Etapa finală - Premiul cel mare prin votul online al publicului și jurizare

 

Vor fi evaluate și supuse votului publicului și al juriului videoclipurile candidaților laureați (premiile I, II și III) din fiecare sesiune și categorie de concurs în vederea desemnării celor doi mari câștigători.

 

            Calendarul etapei finale

 • 13 iunie - 21 iunie, până la ora 24.00: votarea propriu-zisă a publicului online pe site-ul IBMF sau pagina de Facebook a IBMF, precum și votarea juriului. Se va vota câte o singură dată pentru fiecare categorie în parte.
 • 22 iunie, desemnarea celor doi mari câștigători prin confruntarea votului juriului (50%) cu cel al publicului (50 %), după următorul algoritm:

Categoria A: locurile 1, 2, 3 și 4, conferite atât de juriu (J), cât și de public (P), primesc, în ordine descrescătoare, 12, 10, 9, respectiv 8 puncte. La final se adună cele două punctaje, J+P, și este desemnat câștigător candidatul cu cele mai multe puncte.

Categoria B: locurile 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 și 8, conferite atât de juriu (J), cât și de public (P), primesc, în ordine descrescătoare, 12, 10, 9, 8, 7, 6, 5, respectiv 4 puncte. La final se adună cele două punctaje, J+P, și este desemnat câștigător candidatul cu cele mai multe puncte.

 • Criterii de departajare în caz de paritate între juriu și public: 1. punctajul obținut în sesiunea de concurs corespunzătoare; 2. votul juriului.

 

            Jurizare

 • Juriul etapei finale este format din membri ai comitetelor artistic și științific ale IBMF, profesori de specialitate, psalți și dirijori din țară și din străinătate: Alexander LINGAS, Maria ALEXANDRU, Georgios KONSTANTINOU, Nicolae GHEORGHIȚĂ, Irina-Zamfira DĂNILĂ, Adrian SÎRBU, Ionuț-Gabriel NASTASĂ, Mihai URSACHE, Iulian-Ciprian RUSU, Alexandru GRIGORAȘ
 • Criterii de jurizare: execuție tehnică, timbru vocal, grad de dificultate, frazare, virtuozitate, expresivitate ș.a.

 

Premii:

 • Marele Premiu la fiecare categorie: interpretare live în concertele IBMF, ediția a IV-a, 30 septembrie - 3 octombrie 2021.

 

 

            Reguli de participare și desfășurare a concursului:

 

 • Piesa pentru concurs este la alegere din repertoriul psaltic românesc în legătură cu tematica IBMF 2021 - monahismul ortodox: cântări compuse de monahi (de exemplu: Macarie Ieromonahul, Ghelasie Arhimandritul, Amfilohie Iordănescu, Mitropolitul Veniamin Costachi, Iosif Monahul și Visarion Protopsaltul de la Mănăstirea Neamț, Mitropolitul Iosif Naniescu, Nectarie Protopsaltul, Victor Ojog etc.) sau cântări compuse de autori români din slujba unor sfinți monahi din calendarul ortodox.
 • Durata piesei pentru concurs este de maxim 5 minute.
 • Piesa pentru concurs poate fi înregistrată cu sau fără ison. Nu se acceptă isonul artificial (la orgă, isokratimă etc.).
 • Înregistrarea se face concomitent audio-video fără intervenții de masterizare, tăiere, lipire, suprapunere, modificare intonație, ison adăugat ulterior ș.a.
 • Locul înregistrării: capelă, paraclis, biserică, într-o ținută corespunzătoare.
 • Nu sunt acceptate videoclipuri difuzate deja în mediul online. Premiera, în mediul online, a videoclipurilor câștigătoare la fiecare categorie și sesiune de concurs este rezervată IBMF.
 • Se vor juriza, în ordinea înscrierii, primele 25 de videoclipuri din fiecare categorie a primelor două sesiuni; celelalte vor fi reportate pentru sesiunea următoare. În sesiunea a treia vor fi evaluate toate videoclipurile trimise.
 • Candidații necâștigători, în urma jurizării, se pot înscrie din nou și la sesiunile următoare din lunile aprilie și mai, cu repertoriu identic sau diferit.
 • Videoclipurile câștigătoare vor fi difuzate, în premieră, pe pagina de Facebook a IBMF în mod gradual, câte unul la fiecare 4-5 zile.
 • IBMF, în calitate de organizator al Concursului Solistic Online de Muzică Psaltică 2021, își rezervă drepturile de difuzare în mediul online a clipurilor trimise și acceptate la înscriere.
 • În etapa finală, publicul din mediul online poate vota câte o singură dată pentru fiecare categorie în parte.
 • IBMF își rezervă dreptul de a modifica prezentul regulament în funcție de schimbarea contextului pandemic.

 

 

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.