Grupul „Nectarie Protopsaltul”

București, România

Grupul Nectarie Protopsaltul și-a început activitatea în anul 2001 sub conducerea lui Valentin Gheorghe, fondatorul corului. Membrii permanenți ai corului sunt studenți și absolvenți ai Facultății de Teologie, reuniți de dorința de a face cunoscută muzica bizantină în țară și în străinătate.

Numele grupului este ales întru pomenirea Cuviosului Nectarie Schimonahul, unul dintre cei mai de seamă cântăreți români de la Muntele Athos, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Alături de Grupul Nectarie Protopsaltul funcționează și Asociația Nectarie Protopsaltul, fondată de Gabriel Duca și Adrian Anca, la rândul lor membri ai corului. Începând cu anul 2008, Sabin Preda devine dirijorul.

 

 

Activitatea Grupului Nectarie Protopsaltul include participare la slujbele religioase și diverse concerte în cadrul a numeroase festivaluri și evenimentele dedicate muzicii bisericești: Festivalului organizat de Institutul Cultural Român „Romania in advent” (Roma),  Festivalului internațional de muzică bizantină (Pitești), concertul „Melosul Bizanțului”, Sala Radio, în cadrul proiectului „Arca Bizantină” și multe alte concerte susținute în orașe din țară. Grupul a înregistrat până în prezent mai multe albume, precum Paraclisul Mare al Maicii Domnului şi Cântări la sărbătoarea Sfântului Nectarie, a Sfântului Pantelimon, iar Editura Nectarie Protopsaltul a publicat trei Antologii de muzică psaltică.

 

 

Activitatea Grupului vizează  probleme legate de interpretare, de ritmică şi metrică, de conceperea şi dezvoltarea unor proiecte culturale de redescoperire a vechilor manuscrise muzicale şi reconstituire a cântărilor potrivit cercetării muzicologice actuale.

 

Sabin Preda (dirijor)

Sabin Preda este conducătorul Grupului Nectarie Protopsaltul din 2008. Este licențiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București și  doctor în teologie ortodoxă  al  Universității „Aristotelis”, Salonic în domeniul Noului Testament, Hermeneuticii și Omilecticii. Este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, în cadrul căreia predă specializarea Noul Testament. Pe lângă activitatea de dirijor, Sabin Preda este imnograf  traducător din neogreacă, greacă veche franceză și engleză, activitatea sa incluzând printre altele traduceri din operele Sfântului Ioan Gură de Aur, a Sfântului Roman Melodul, a Sfântului Justin Popovici.

 

 

A cântat multă vreme la strana bisericii Stavropoleos, ucenicind pe lângă părintele Marian Fârtat şi diaconul Gabriel Oprea. În prezent este psalt la Paraclisul Sfântului Grigorie Palama al Universităţii Politehnica din Bucureşti.

În calitate de dirijor al Grupului Psaltic „Nectarie Protopsaltul”, a susținut numeroase concerte de cântări bisericești și colinde, participând la numeroase festivaluri și proiecte printre care: concerte în cadrul proiectului ACFN „Melosul Manuscriselor Bizanțului. Valorizarea patrimoniului muzical bizantin din manuscrisele Bibliotecii Academiei Române. Cercetare, dezbatere, mediatizare” în 2012, concert de colinde la Institutul Cultural Român din Londra în anul 2015, precum și multe alte concerte. Pe lângă aceasta, activitatea sa include lansarea a mai multe albume de muzică religioasă.

Ion Minoiu (dirijor)

Ion Minoiu este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București. A obținut Masterate în cercetare aplicată – vioară barocă și dirijat de orchestră la Royal College of Music, Londra. Este și absolvent al Institute for Orthodox Christian Studies, Cambridge.

Ion Minoiu

Ca muzician, a fost membru al “European Union Baroque Orchestra”, “Hannover Band”, “Orchestra of the Age of Enlightenment” și a concertat, atât ca violonist cât și ca violist, cu “Amsterdam Baroque Orchestra”, “Purcell Quartet” și “English Baroque Soloist”. A susținut recitaluri de vioară barocă și a condus grupuri de muzică de cameră. A dirijat Orchestra de Cameră Radio și diferite filarmonici din  țară.

Între 2001 și 2004 a întreprins numeroase expediții etnomuzicologice pe întreg teritoriul României, în urma cărora a rezultat un bogat material documentar. Ion Minoiu a realizat emisiuni la Radio România-Cultural și a conferențiat la Centrul Cultural Român din Londra, British Museum, Institute for Orthodox Christian Studies, Cambridge, Universitatea Națională de Muzică din București, Filarmonica “Banatul” din Timișoara și în cadrul multor evenimente sau manifestări culturale din țară și străinătate. Între 1995 și 2005 a fost psaltul Bisericii Ortodoxe Românești din Londra, iar între 2005 și 2008, psalt la Catedralele grecești “Sf. Sofia” și “Sf. Ap. Andrei” din același oraș. Din 2009 este membru al Grupului psaltic “Nectarie Protopsaltul” și predă psaltichia în diferite mănăstiri și schituri din Sf. Munte Athos, din țară și străinătate.

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.