Maistorii Artei Psaltice
Atena, Grecia
"Maistorii artei psaltice" este un cor de cântăreți binecunoscut (din 1983) în domeniul muzicologiei bizantine.
Scopurile și obiectivele principale ale acestui Cor de Cântăreți sunt:
[a] studierea și prezentarea operelor principalilor compozitori bizantini și post-bizantini
[b] studiul și analiza morfologică a diferitelor „tipuri” de compoziție
[c] promovarea generală a Artei Psaltice, cu fundamentare științifică și tehnică calificată
[d] cântarea slujbelor dumnezeiești întregi. „Maeștrii artei psaltice” au fost prezenți, până acum, la peste patru sute de evenimente, atât în Grecia, cât și în străinătate (Europa, Asia, America și Australia).
Au cântat în săli de muzică foarte renumite [cum ar fi: „Sala mare" a Universității din Atena, „Music Hall" din Atena și Tesalonic, Opera din Sydney, „Music Hall" din Seul etc.]. ], precum și în numeroase biserici bizantine [cum ar fi: Catedrala Metropolitană din Atena, Biserica Sfântul Andrei din Patra, Biserica „Ekatontapyliani” din Insula Paros, Biserica Apocalipsei din Patmos, principala Mănăstire din Meteora, Biserica Sfântul Lazăr din Larnaca, Cipru, Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, Bazilica Sfântul Marcu din Veneția, Biserica Sfânta Parascheva din Iași, România etc.]. ] și, de asemenea, în timpul diferitelor slujbe și ceremonii importante [cum ar fi: în Insula Egina la marea deschidere a noii biserici a Sfântului Nectarie, în Grecia Mare-Calabria și Sicilia în cadrul pelerinajului oficial al Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, în Nazaret la sărbătorirea celor 2000 de ani de la Buna Vestire, etc.].
"Maistorii artei psaltice" au înregistrat, până în prezent, următoarele lucrări: Ioannes Koukouzeles [3 discuri și casete], Balasis preotul [2 discuri], Germanos din Patras Nou [1 CD], „Apocalipsa și mărturia istorică 1088-1988" [2 discuri și casete], Meteora Sacra [2 discuri și casete], Compozitorii Muntelui Athos I [1 CD], „Veniți, popoare purtătoare de Hristos" [2 casete], Engainizou-Engainizou [1 casetă], „Bucurați-vă, popoare" [1 CD], Imnuri iubite [1 CD], Pannychis [1 CD], Ridicați capetele voastre, porți [1 CD], Antifoane bizantine și gregoriene [1 CD], Cântare pentru Dumnezeu I-II-III-IV [9 CD-uri], Compoziții de K. A. Psachos [1 CD].
Achilleas G. Chaldæakes - dirijorul corului
Profesor de muzicologie bizantină și artă psaltică la Departamentul de Studii Muzicale al Școlii de Filosofie a NKUA. Predă atât la nivel de licență, cât și la nivel postuniversitar la NKUA, dar și la alte universități și institute. Opera sa științifică publicată cuprinde peste 200 de studii (monografii, articole, intrări în enciclopedii, comunicări în cadrul unor conferințe, eseuri în diverse volume colective și reviste științifice etc.), majoritatea pe diverse teme (teoretice, istorice, estetice etc.) care țin de domeniul muzicologiei bizantine și al artei psaltice.
Participă la conferințe atât în Grecia, cât și în străinătate, fiind membru al comitetelor științifice și de organizare în majoritatea acestora. Este, de asemenea, membru activ al diferitelor societăți științifice internaționale ale căror activități se concentrează pe studiile muzicologice bizantine.
În același timp, este directorul unui grup artistic de renume internațional, corul „Maeștrii artei psaltice". Cu acest cor a susținut, până în prezent, peste 400 de spectacole în Europa, Asia, America și Australia și a apărut în emisiuni de radio și televiziune în Grecia și în străinătate. Este, de asemenea, un cântăreț recunoscut pe plan internațional, adică un artist-interpret de muzică bizantină și a înregistrat, singur sau cu diverse ansambluri, adesea sub propria sa conducere, imnuri bizantine - câteva dintre ele descoperite de el însuși în cadrul cercetărilor sale academice paralele - sau chiar exemple muzicale de muzică laică sau populară și compoziții de muzică contemporană.
Întreaga sa activitate de muzician recunoscut pe plan internațional, în dubla sa calitate, atât de cercetător științific și profesor universitar, cât și de artist, compozitor, interpret și director de ansambluri muzicale, explorează noi căi spre o abordare globală, multifațetată și inovatoare, a muzicologiei bizantine și a artei psaltice.
WEBSITE: https://www.achilleaschaldaeakes.gr/
ACADEMIA: http://uoa.academia.edu/AchilleasChaldaeakes
PUBLICATIONS LIST: http://publicationslist.org/achilleas-chaldaeakes
YOUTUBE PLAYLIST: http://www.youtube.com/playlist?list=PL220DA1CBC56C814C
SOUNDCLOUD: https://soundcloud.com/user-352872266
MIXCLOUD: https://www.mixcloud.com/achilleas-chaldaiakis/