Maistorii Artei Psaltice

Atena, Grecia

Corul „Maistorii Artei Psaltice”, înființat în anul 1983 a concertat în peste 400 de evenimente, atât în Grecia, cât și în străinătate (Europa, Asia, America și Australia).

Membrii grupului au interpretat momente muzicale în săli de concert celebre (cum ar fi Sala Mare a Universității din Atena, Sala de Concerte din Atena și cea din Tesalonic, Casa Operei din Sidney, Sala de Concerte din Seoul etc), cât și în multe biserici bizantine (Catedrala Mitropolitană din Atena, Biserica Ekatontapiliani din Insula Paros, Biserica Apocalipsei din Insula Patmos, Bazilica San Marco din Veneția, Biserica Mănăstirii Marea Meteoră, Biserica Sfântul Lazăr din Larnaca – Cipru, Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, Biserica Sfântul Apostol Andrei din Insula Patras etc.) și în cadrul unor importante slujbe și ceremonii (în Nazaret cu ocazia sărbătoririi a 2.000 de ani de creștinism, în Catedrala din Calabria și în Sicilia cu ocazia pelerinajului Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, în Insula Eghina cu ocazia sfințirii noii Biserici construită în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie).

 

„Maistorii Artei Psaltice” au înregistrat până în prezent următoarele opere: „Ioannis Koukouzelis” (3 discuri și 3 casete), „Balasie Preotul” (2 discuri), „German, Arhiepiscopul Noii Patre” (1 CD), „Apocalipsa și mărturia istorică” (2 înregistrări și casete), „Meteora Sacra” (2 discuri și 2 casete), „Compozitori ai Muntelui Athos I” (1 CD), „Veniți, popoare purtătoare de Hristos” (2 casete), „Înnoiește-te, înnoiește-te” (1 casetă), „Bucurați-vă popoare” (1 CD), „Cântați neîncetat”, „Pannychis”, „Porți, ridicați-vă”, „Antifoanele în tradiția gregoriană și bizantină” (1 CD), „Cântare lui Dumnezeu I-II-III-IV” (9 CD-uri), „Compoziții ale lui K.A. Psachos” (1 CD).

 

Achilleas G. Chaldaeakes

Este profesor de muzicologie bizantină la Departamentul de Studii Muzicale din cadrul Universității Naționale Kapodistria din Atena. Predă atât în mediul universitar cât și în cel postuniversitar la Univesitatea Națională Kapodistria din Atena, cât și la alte universități și institute din Grecia. Abordarea personală în învățarea acestei materii este determinată de o inovație: studiul, analiza și înțelegerea teoriei, istoriei și esteticii muzicii prin expresia/exprimarea sa practică.

Profesorul Chaldaeakes crede cu tărie că combinația între teorie și practică este esențială pentru dobândirea unei cunoașteri substanțiale a fenomenului de creație muzicală și, până la acest moment, el și-a susținut convingerea prin lucrarea sa științifică, educațională și artistică.

De asemenea, predă cursuri și participă la seminarii și ateliere, iar activitatea sa artistică ilustrează aplicarea practică a viziunilor teoretice. Activitatea sa multiplă în domeniul muzicii se bucură deja de recunoaștere și receptare favorabilă atât în Grecia, cât și în străinătate.

Activitatea sa științifică include publicarea a mai mult de 150 de studii (monografii, articole, articole de enciclopedie, lucrări la conferințe, eseuri în diverse volume colective și recenzii științifice), pe diverse teme (teoretice, istorice, estetice etc.) aparținând domeniului muzicii bizantine. Este, de asemenea, colaborator și consultant permanent pe teme de muzicologie bizantină la Marea Enciclopedie Creștin Ortodoxă, ПРАВОСЛАВНАЯ ЭНЦИКЛОПЕДИЯ, Enciclopedia Grove Music Online.

Participă la aproape toate conferințele de muzică bizantină atât în Grecia, cât și în străinătate și este membru în comitete științifice și de organizare în mare parte dintre acestea. Este, de asemenea, membru activ în diferite societăți științifice internaționale (cum ar fi Institutul de Muzicologie Bizantină, Societatea Internațională pentru Muzică Bisericească Ortodoxă, Societatea Americană pentru Muzică Bizantină și Imnologie etc.) ale căror activități se concentrează pe studii de muzicologie bizantină.

În calitate de dirijor a grupului „Maistorii Artei Psaltice” a participat la peste 400 de evenimente până în prezent în Europa, Asia, America și Australia și au avut reprezentații în cadrul a multe emisiuni radio și televizate în lume, dar și la multe monumente bizantine cu ocazia a diverse festivități sau aniversări.

 

Achilleas G. Chaldaeakes este, de asemenea, un cântăreț recunoscut la nivel internațional și apreciat în calitate de artist-interpret de muzică bizantină. Cântă în mod regulat la o biserică din centrul Atenei, la diverse evenimente artistice religioase atât în Grecia, cât și în străinătate, precum și în cadrul cărora este deseori invitat în calitate de interpret. Nu în ultimul rând, a înregistrat singur sau împreună cu alte ansambluri aflate deseori sub conducerea lui, diverse imnuri bizantine – mai multe dintre ele fiind descoperite de el însuși în cadrul cercetării sale academice – sau chiar exemple muzicale din muzica laică sau folk sau compoziții din muzica contemporană.

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.