Ansamblul de artă muzicală rusească veche „Kljuch Razumeniya”

Rusia

„Kljuch Razumeniya” este un grup vocal profesionist ce interpretează cântece din tradiția veche rusească, în principal, din manuscrisele datând din secolele XVI-XVIII.

Ansamblul a fost fondat în anul 2004 de către profesorul Natalia Mosyagina, în cadrul Departamentului de artă muzicală rusească veche al Conservatorului de Stat „Rimsky-Korsakov” din Sankt Petersburg. Ansamblul a devenit un laborator creativ pentru cercetare, analiză și interpretare a moștenirii muzicale rusești, care, după secolul al XVII-lea, a fost complet ștearsă din practica liturgică a Bisericii Ortodoxe Ruse.

Numele și simbolul grupului („Kljuch Razumeniya” – „Cheia înțelegerii”) a fost împrumutat din manualul de teorie muzicală apărut în a doua jumătate a secolului al XVII-lea și creat de călugărul Tikhon Makarjevsky: „Cheia înțelegerii deschide ușile cântării sacre”. Membrii ansamblului încearcă să găsească cheia cântării pline de înțeles și sensibile, urmând îndemnul psalmistului:

„Cântați Dumnezeului nostru, cântați; cântați Împăratului nostru, cântați.

Că Împărat a tot pământul este Dumnezeu; cântați cu înțelegere”

(Psalmul 46, 6-7)

Membrii ansamblului reconstruiesc sunetul cântecelor notate pe partiturile vechi: znameny, kazansky, kievsky. Repertoriul ansamblului este format din cântări „znamenny”, „bolshoj”, „putevoj” „demestvenny”, dar și din cântări aparținând unor autori diverși sau găsite în mănăstiri, din forme vechi ale polifoniei rusești (strocnoj și demestvenny) și armonizarea parțială a monodiei. Pe lângă genurile liturgice, grupul interpretează și cântece de pocăință și duhovnicești.

 

Natalia Mosyagina (dirijor)

Natalia Mosyagina este doctor în istoria artei, muzicolog și medievist, interpretă, profesor la Departamentul de artă muzicală veche rusească la Conservatorul de Stat „Rimsky Korsakov” din Sankt Petersburg. Ea susține următoarele cursuri: „Studii aplicate pe surse și studii textuale ale manuscriselor cu notații vechi rusești din secolele XI-XVII”, „Ansamblu vocal”, „Practică de arhivă și bibliografică”, „Practica predării” „Tradiții ale cântării liturgice moderne”, „Artă corală și de cântare la strană” „Fundamentele paleografiei muzicale”.

Este autoarea monografiei „Călugărul Tikhon Makarjevsky. Cheia înțelegerii” (2014), a unui manual în domeniul notației znamenny și a numeroase studii de cercetare.

Natalia Mosyagina este o participantă recunoscută la conferințe și seminarii științifice internaționale. A fost organizatorul conferinței științifice internaționale: „Spațiul liturgic: arhitectură, imagine, cuvânt și cânt” care s-a desfășurat în anul 2014, la mănăstirea Rezhevichi, Muntenegru.

Din 1996 și până în 2014, Natalia a fost dirijorul corului de la Biserica Nașterii Maicii Domnului în cadrul Conservatorului din Sankt Petersburg. În 2004, a fondat ansamblul de muzică veche rusească „Kljuch Razumeniya” și școala de cânt znamenny la biserica Fedorovskaya din Sankt Petersburg. Natalia Mosyagina s-a ocupat de organizarea a mai mult de o sută de concerte pentru ansamblul „Kljuch Razumenyia” susținute în țară și în străinătate. În 2001, a lansat un CD al ansamblului „Kljuch Razumeniya” care prezintă diverse cântece rusești vechi, nepublicate până atunci, în diferite stiluri muzicale ale secolelor XVI-XVIII.

Natalia este, de asemenea, membru al Societății pentru studii monodice (Viena, Austria). Ea interpretează, dar realizează și prezentări la conferințe științifice internaționale, predă cursuri în mediul academic, dar și de masterclass, atât în țară cât și în străinătate.

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.