Corul Mănăstirii Varatic

România

Odată cu înfiinţarea Mănăstirii Varatic, în anul 1785, a luat fiinţă cântarea bisericească psaltică.

Bazele cântării psaltice la Mănăstirea Varatic au puse de Monahia Olimpiada (1757 - 1842) - ctitora şi prima Stareţă a Mănăstirii Varatic, care a fost și o cântăreaţă de excepţie. A fost urmată la conducerea corului de alte ucenice precum: monahiile Meropia Dăscălescu şi Antonia Borş, care au avut și compoziţii proprii, lăsate moştenire în biblioteca mănăstirii şi care sunt psalmodiate şi în prezent, în cadrul slujbelor în biserică.

Primul cor de maici cu specific muzică psaltică şi coral-polifonică al Mănăstirii Varatic a fost alcătuit în anul 1919 sub directa îndrumare a marelui profesor Arhidiaconul FILOTEI MOROŞANU.

De-a lungul timpului, repertoriul corului mănăstirii a fost îmbunătăţit cu diferite cântări bisericeşti, în cadrul melosului bisericesc polifonic, având ca dirijoare pe monahiile: Antonia Borş, Onufria Nechifor şi Martiniana Dragomir.

În anul 2004 Preacuvioasa Maică Stareţa Stavrofora Iosefina Giosanu a organizat cursuri speciale de îmbunătăţire a muzicii psaltice, avându-l ca profesor şi îndrumător pe renumitul Părinte conf. dr. FLORIN  BUCESCU de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

În anul 2005, la iniţiativa Preacuvioasei Maici Stareţe Stavrofora Iosefina Giosanu s-a definitivat componenţa corului „Cuviosul Iosif de la Varatic”, având ca dirijor pe Monahia Elefteria Balcoşi, sub indrumarea d-lui lect. ADRIAN SÎRBU, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Începând cu anul 2009, membre ale corului au participat la cursuri de masterclass de cânt bizantin, desfășurate la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, sub directa îndrumare a unor profesori și cercetători de la universități și instituții de renume din Grecia și din România.

Corul „Sf. Cuv.Iosif” a participat la diferite evenimente liturgice și concerte de muzică psaltică, atât în țară, cât și în străinătate: Grecia, Strassbourg, Bruxelles, Nurnberg și Cehia, iar în anul 2015 a avut și marea bucurie de a reprezenta Mitropolia Moldovei și Bucovinei, la etapa națională a concursului „Lăudați pe Domnul”, organizat la Sala Radio, din București. 

Titulatura actuală a corului - Corul „Cuviosul Iosif de la Mănăstirea Varatic” este legată de primul fondator şi ctitor al acestei mănăstiri, Duhovnicul Iosif, trecut în 2008 în rândul Sfinţilor.

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.