Corul „Aletheia”

Iași, România

Alcătuit din absolvenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, Corul Aletheia s-a remarcat în spațiul cultural românesc și internațional prin interpretarea expresivă ce împletește duioșia melodiei, cu bucuria ritmurilor clasice și contemporane.

Respectându-și deviza numelui, membrii Aletheia caută să descopere adevărul în muzica vie, motiv pentru care a devenit unul dintre cele mai premiate coruri românești în competițiile din Belarus, Polonia, Italia și Rusia. Concertele susținute în stagiunile filarmonicilor din Iași, Chișinău și Moscova, spectacolele caritabile și nenumăratele difuzări radio-TV îi confirmă încă o dată calitatea artistică.

Corul este dirijat de conf. univ. dr. Dorina Iușcă, un om ce împletește cu pasiune psihologia și muzica atât în planul cercetării teoretice, cât în cel al exprimării autentice pe scenă.

PRIMII PAȘI...

În urmă cu exact 10 ani, o mână de studenți ambițioși ai Universității de Arte din Iași își contura un nou vis. Coordonați de Mirabela Iușcă și aflați atunci sub cupola Bisericii Bărboi, spațiu cultural cu valoroasă tradiție corală, au îndrăznit să iasă din cafas, organizând concerte bianuale ce au atras un public din ce în ce mai numeros, datorită sensibilității cu care interpretau repertoriul religios și de colinde.

Erau anii când mișcarea corală lua amploare în Iași. Mulți preoți își doreau Liturghia înfrumusețată de armonia la patru voci. Sprijiniți de părintele Constantin Andrei, acea mână de oameni a început să pună în aplicare idei îndrăznețe. Așa s-a născut, în 2012, proiectul Compozitori ai Iașului de azi, menit să aducă un suflu nou repertoriului coral. Atunci s-au cântat în primă audiție absolută lucrări de mare profunzime compuse de Viorel Munteanu, Romeo Cozma, Gheorghe Duțică, Ciprian Ion, Leonard Dumitriu, Ciprian Chițu, Bogdan Chiroșcă și George Dumitriu, toți profesori ai Universității de Arte din Iași.

CD-ul Privegheați și vă rugați, produs la ROTON în 2014, sub coordonarea Dorinei Iușcă, constituie mărturia acelei frumoase cooperări, moment în care vocile din biserica Bărboi și-au găsit un nume: Aletheia, concept filosofic grecesc ce înseamnă adevăr, cunoaștere. Pentru că asta și-au dorit dintotdeauna: să descopere cât mai mult din muzică, abordând repertorii noi și provocatoare sau testându-și limitele vocale și emoționale prin explorarea unor stiluri muzicale diverse și interesante.

 

SUCCES ÎN COMPETIȚIILE NAȚIONALE

În anul 2011 corul și-a încercat pentru prima dată forța competițională. Marele Premiu obținut la Concursul național Buna Vestire de la Fundu Moldovei a fost un succes încurajator ce i-a determinat să se înscrie la mult disputatul festival Lăudați pre Domnul organizat de Patriarhia Română. În 2013, corul a câștigat etapele eparhială, și mitropolitană, concurând în etapa națională cu coruri de mare forță expresivă și aducând de la București premiul a doilea. În sufletele oamenilor din Aletheia, acest moment a creat premisele dorinței de a demonstra mai mult, având mereu încredere că pot și că se poate. Iar roadele acestei dorințe nu au întârziat să apară.

 

VALIDĂRI INTERNAȚIONALE

În 2016 Corul Aletheia a primit în componență o nouă generație de studenți, mulți basarabeni vorbitori de limbă rusă și care povesteau cu pasiune despre frumusețea exprimării corale din spațiul slavon. De aceea, poate nu întâmplătoare a fost și înscrierea la concursul internațional Koloțchi blagovest din Republica Belarus. Oportunitatea de a reprezenta România la această competiție a venit pe neașteptate și, îngrămădiți printre bagaje într-un microbuz, au călătorit o zi și o noapte de februarie, la minus 20 de grade, ca să ajungă în Grodno și să câștige Marele Premiu, concurând cu Rusia, Ucraina, Belarus, Polonia, Franța și Iran.

În luna mai a aceluiași an Aletheia a primit invitația de a concura din nou, de data aceasta în Polonia, la concursul Hajnowka (se pronunță Hainovca), unde a obținut premiul întâi, demonstrând că mâna aceea de oameni cu suflet mare are putere să facă lucruri extraordinare.

În 2017, succesul din Belarus și din Polonia a atras atenția elitei muzicale din Rusia. Invitația onorantă de a susține un concert în stagiunea Conservatorului de Stat din Moscova a fost o experiență de înaltă ținută ce a  arătat că membrii Corului Aletheia, prin munca și talentul lor, și-au câștigat un loc binemeritat în spațiul interpretării corale internaționale.

 

SUCCESE INTERNAȚIONALE ÎN STILURI MUZICALE DIVERSE

Respectându-și deviza numelui, Corul Aletheia a dorit să exploreze noi spații, de data aceasta din stiluri diferite de muzică. În 2018 s-a înscris la prestigiosul concurs Cecilia Seghizzi din Italia unde a obținut premiul al doilea la secțiunea Jazz și premiul întâi la secțiunea Gospel, concurând cu coruri de o înspăimântătoare expresivitate din Indonezia, Filipine, Italia, Ucraina, Franța, Iran și Spania.

Iar în 2019 a câștigat trei premii întâi la secțiunile Folclor, Muzică sacră și Muzică contemporană la competiția Singing world din Sankt Petersburg unde a concurat cu coruri din 50 de țări. Premiile speciale pentru cea mai bună voce solo (Antonia Cucerenco) și cea mai bună interpretare a unei lucrări sacre au fost un prilej suplimentar de bucurie pentru membrii Corului Aletheia.

Ieșind din zona repertoriului religios, în ultimii ani Corul Aletheia a reprezentat Universitatea Națională de Arte George Enescu în competițiile internaționale.

 

 

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.